Uka mellom palmesøndag og påskedag kalle «den stille uke». I år blir denne uka ekstra stille. Kirkene er stengt for offentlige gudstjenester. 1.påskedag kl 11 blir det drive in-gudstjeneste utenfor Høvåg bedehus. For øvrig er vi henvist til gudstjenester og annet innhold på nett, og det vi kan gjøre alene og sammen med de nærmeste.
Aldri så galt at det ikke er godt for noe: Kanskje denne påska blir en god anledning til å blåse liv i gamle hjemmepåske-tradisjoner, og finne på noen nye?
PALMESØNDAG
Jesus rir inn i Jerusalem. Folket hyller ham med palmegreiner.
Ut på tur: Plukk gåsunger – Nordens palmegreiner! Plukk gjerne to buketter, en til deg selv, og en til å gi bort.
Bakgrunn: At gåsunger (altså seljekvister) har vært brukt som «palmegreiner» på palmesøndag, har jeg lært av Kristin Solli Schøiens bok «En kurv til min datter» (Avenir forlag 2003). For øvrig en gullgruve av en bok for den som er interessert i gamle tradisjoner rundt høytider og merkedager! Solli Schøien skriver at hun har hørt eldre mennesker omtale gåsunger som «palmur» eller «pælm», og at Palmafoss ved Voss heter som det gjør fordi det vokser så mange seljer der.
I middelalderen ble seljekvister/gåsunger tatt med til palmesøndagsmessen for å bli velsignet. Når de visnet, ble de tatt vare på til året etter. Da ble de brent, og asken ble brukt til korstegning på askeonsdag. I den katolske kirke i Norge lever denne skikken i beste velgående – men de bruker grønne greiner, ikke gåsunger.
Palmesøndag er en dag for å spørre seg selv: Er Jesus kongen min? Hvordan kan jeg hylle ham?
Måltid: Pynt middagsbordet med gåsunger, og les fortellingen om Jesu inntog i Jerusalem
Lesning fra Bibelen: Vedlegg: Palmesøndag-tekst (PDF-fil)
Sanger: Lenke til spillelisten "Hjemmepåske Palmesøndag" på Spotify
SKJÆRTORSDAG
Jesus innstifter nattverden og vasker disiplenes føtter.
Måltid – enkel variant: Spis lam til middag, og les fortellingene om innstiftelsen av den første påsken, og innstiftelsen av nattverden.
Lesning fra Bibelen: Vedlegg: Skjærtorsdag-tekst (PDF-fil)
Sanger: Lenke til spillelisten "Hjemmepåske Skjærtorsdag" på Spotify
Påskemåltid: Lillesand menighet arrangerte i fjor påskemåltid på skjærtorsdag på Hotel Norge, med dramatiske og musikalske innslag, med lam og symbolske retter. Planen var å gjenta dette i år, men korona-epidemien gjør det umulig. Isteden legges det til rette for at de som vil, kan gjennomføre dette rike påskemåltidet hjemme hos seg selv.
Det vil være mulig å bestille middag fra Hotel Norge (catering). Mer info kommer!
Bakgrunn: På Jesu tid var påske en enorm folkefest i Jerusalem. Folk strømmet til byen fra alle kanter. Tusenvis av lam ble slaktet i templet og spist i hvert et hjem. Påske ble feiret i takknemlighet over hva Gud hadde gjort for sitt folk: Han hadde ført dem ut av slaveriet i Egypt med sterk hånd og utstrakt arm. Samtidig ble påske feiret i forventning om hva Gud ville gjøre for sitt folk i fremtiden; når ville han sende Messias for å befri dem på ny?
Fortsatt spiser jøder over hele verden påskemåltid. I tillegg til at selve påskelammet har sterk symbolverdi, er også flere andre symbolske retter obligatoriske. Fortsatt ser man både bakover og fremover.
Biskop emeritus Ole Kristian Kvarme har vært sentral i arbeidet med å utarbeide et jødisk-kristent påskemåltid. Å delta i et slikt måltid har en sterk opplevelsesdimensjon: Troen sitter ikke bare i hodet! Det styrker også forståelsen av den kristne troens jødiske røtter. Samtidig er den største påskemåltidsgleden for den kristne at Jesus døde for oss og stod opp for oss. Han er den Messias som Gud skulle sende. Han er det rette påskelam som gir frelse og frihet fra synd og død. Han er oppfyllelsen av de gamle løftene, profetiene og forventningene. Samtidig som han gir et nytt sett løfter og forventninger: Én gang skal vi se ham ansikt til ansikt og sitte til bords med ham og hverandre i Guds rike.
Jesus innstiftet nattverden i rammen av et påskemåltid. Dermed gav han oss et ukentlig påskemåltid. Hver gang vi feirer nattverd, synger vi: «Du Guds lam, som bar all verdens synder (eller: … som bærer verdens synder), miskunn deg over oss.»
Hvis noen vil lese mer om jødisk og kristen påskefeiring, anbefales Ole Kristian Kvarmes bok «Åtte dager i Jerusalem»! Israelsmisjonens nettside har også mange gode ressurser.
At Jesus er Guds lam – Agnus dei, har nedfelt seg i kunsten. Blant annet er lammet med seiersfanen brodert på de hvite kirketekstilene i Høvåg kirke.
Skjærtorsdag er en dag som understreker at det å tro på Jesus er å tilhøre et kjempestort trosfellesskap som strekker seg bakover i tid og utover i verden.
LANGFREDAG
Jesus blir arrestert, forhørt, sviktet, dømt og korsfestet.
Ut på tur: Til langfredag 2020 blir det satt opp tre kors i Høvåg. De settes opp skjærtorsdag, og tas ned påskeaften:
- På Røymyrhei (et av I.L.Høvdingens trimpunkter)
- Ved Høvåg kirke (lett tilgjengelig)
- På den lille toppen like i kanten av den nye kirkegården. Adkomst: Fra kirkegården – bratt, men kort.
En fjerde mulighet er å gå opp på Steinsåsen. Der står det et permanent kors. Veibeskrivelse: Kjør opp bakken til Steindal. Like etter det store, nye fjøset: Kjør inn til venstre. Kjør ca 1 km. Ganske rett etter et lite rødt hus (Sofies hus i Kamilla og tyven-filmene) er det en parkeringsplass med mange vedsekker. Parker der, og fortsett et lite stykke på veien til fots. Like før en liten bro: Ta en sti/gammel hestevei opp til høyre. So far so good. Veien videre kan være noe utfordrende å finne, men her er en veibeskrivelse: Følg stien/den gamle hesteveien. Etter få minutter vinkler den til høyre og blir mer sti. Denne stien fortsetter rett opp i heia. Gå opp den lange, bratte bakken. På toppen kommer du til en liten dal mellom to høyder. Gå litt til høyre og inn i dalen. Når du ser korset rett opp til venstre: Fortsett litt til, vinkle til venstre. Så kommer du opp til høyden med korset. Hvis du ikke finner stien: Se deg omkring i terrenget. Du skal opp på den høyeste toppen.
Ta en stein i sekken, så stor eller liten som du vil, og gå din egen korsvandring til et av korsene. Legg fra deg steinen ved korset: Jesus får din synd, din skyld og din dårige samvittighet. Du blir fri fra børa di. Kanskje du/dere vil lese Jesu lidelseshistorie ved korset?
Lesning fra Bibelen: Vedlegg: Langfredag-tekst (PDF-fil)
Sanger: Lenke til spillelisten "Hjemmepåske Langfredag" på Spotify
Bakgrunn: Langfredag er ikke dagen for de mange ordene. Vi bare er i mørket og smerten sammen med Jesus. Vi minnes om at han er i mørket og smerten sammen med dem som nå lider.
Hvorfor måtte Jesus dø? Den bibelteksten som jeg kanskje synes gir det beste svaret, ble skrevet ned flere hundre år før Jesu fødsel:
Han var foraktet, forlatt av mennesker,
en mann av smerte, kjent med sykdom,
en de skjuler ansiktet for.
Han var foraktet, vi regnet ham ikke for noe.
Sannelig, våre sykdommer tok han,
våre smerter bar han.
Vi tenkte: Han er rammet,
slått av Gud og plaget.
Men han ble såret for våre lovbrudd,
knust for våre synder.
Straffen lå på ham, vi fikk fred,
ved hans sår ble vi helbredet. (Profeten Jesajas bok 53,3-5)
Hvis noen har tid og lyst til å se en hel film, gir den første Narnia-filmen, «Løven, heksa og klesskapet» en fantastisk forklaring på Jesu død i fortellings form. Den sterke og gode, men også uutgrunnelige, Aslan, kongen i Narnia, overgir seg til fienden og lar seg ofre for å redde livet til en venn som tankeløst har forrådt ham.
PÅSKEDAG
Graven er tom – Jesus lever!
Ut på tur: Gå med lykter opp på en topp før soloppgang (kl 06.22). Se sola danse i glede over oppstandelsen! Les om kvinnene som kom til en tom grav. Syng en sang eller flere, for eksempel «Påskemorgen slukker sorgen», «Deg være ære» eller «På Golgata stod det et kors». Spis frokost på toppen eller når du kommer hjem: Gjerne med både vanlige egg og påskeegg med godteri! Soloppgangen kan oppleves fra vindu eller veranda også, hvis helsa ikke tillater topptur.
Lesning fra Bibelen: Vedlegg: Påskedag-tekst (PDF-fil)
Sanger: Lenke til spillelisten "Hjemmepåske Påskedag" på Spotify
Sangtekster: Vedlegg: Ark med sangtekster
Bakgrunn: Kontrasten kunne nesten ikke vært større: Fra Langfredags fortvilelse til påskemorgens jublende glede. Påskesalmene er ikke bare proppfulle av fryd, men også av god teologi:
- «Bøtt er brøden, død er døden» (Fra Påskemorgen slukker sorgen)
- «Jesus vant og jeg har vunnet» (Fra Jesus lever, graven brast)
- «Mørkets makter bever, trygg er troens grunn.» (Fra Deg være ære)
Dette er kanskje dagens aller beste tips: Lytt til påskesanger! Og syng med!
Påskedag kaster et helt nytt lys over vårt eget liv og vår egen død. Jesus var den første av mange som gikk fra død til liv. Jesus var pioneren, veirydderen, brøytebilen om du vil! Han sier: «Jeg er oppstandelsen og livet. Den som tror på meg, skal leve om han enn dør. Og hver den som lever og tror på meg, skal aldri i evighet dø.» (Johannesevangeliet 11,25)
2. PÅSKEDAG OG PÅSKETIDEN
Etter påske kommer påsketiden, som varer helt til Kristi himmelfartsdag. Til 2.påskedag og påsketiden hører fantastiske fortellinger om at Jesus viste seg etter oppstandelsen. Den ene fortellingen handler om at Jesus møtte Peter og andre av disiplene ved bredden av Gennesaretsjøen. Han gav dem mat fra bålet, og hadde en samtale med Peter, som hadde sviktet, og kalte ham på ny.
Ut på tur: Tenn bål på stranden (obs: brannsikkerhet!), slik den oppstandne Jesus gjorde! Grill noe godt på bålet, og les om da Jesus viste seg for disiplene ved Gennesaretsjøen, og ga dem stekt fisk. Til ettertanke: Hva er ditt kall i livet?
Lesning fra Bibelen: Vedlegg: 2. påskedag-tekst (PDF-fil)
KLOKE OG LÆRERIKE ARTIKLER, FILMOMTALER OG ANDAKTER
www.snakkomtro.no er en svært innholdsrik, spennende og solid nettside, driftet av Damaris Norge. Den vil bygge bro mellom tro og tanke og mellom tro og populærkultur. Søk på «påske»!
FOR BARN
«Påske – Jesus dør og står opp igjen» (Superblink 2015):
Denne filmen anbefales på det varmeste! Hele påskefortellingen på seks minutter.
https://www.youtube.com/watch?v=_N858baZdIw&t=44s
Saddleback Kids
Hvis man forstår ganske bra engelsk, anbefales bibelfortellingsfilmene til Saddleback Kids. De er både gode og gøye!
- The Story of Easter (The Triumphal Entry)
https://www.youtube.com/watch?v=z-39h0xYqdE
- The Story of Easter (The Last Supper)
https://www.youtube.com/watch?v=SigoALSS1R8
- Jesus Washes His Disciples` Feet
https://www.youtube.com/watch?v=bv5ajWNrnt4&list=PLYn06r4leL_RguA_6LO-11rkjEsNb21oa&index=5&t=0s
- The Story of Easter (Jesus` Sacrifice)
https://www.youtube.com/watch?v=HL8R158Ujp4&t=23s
Bibel-app
For mindre barn anbefales Bibel-appen for barn. Den inneholder 41 kjente bibelfortellinger, inkludert påskas fortellinger, og enkle aktiviteter/spill. Gå inn på språk-innstillinger og endre språk til norsk.
Bøker med påskefortellinger og andre bibelfortellinger:
Se www.iko.no og www.bibel.no og www.hermon.no
Lag påskelandskap
1. Lag tre kors av pinner og fin hyssing. Fest dem med lærertyggis på et fint fat så de står av seg selv.
2. Lag en grav av steiner og sett på samme fat.
3. Har du kanskje et Duplo-esel? Kan blåbærlyng være palmegrener? Kan du lage et lite bord til det siste måltidet?
4. Pynt med påskeliljer, mose, gule lys el.l.
5. Bruk Duplo-figurer eller andre små leker som Jesus, disiplene, Maria og Maria, røvere, engler og andre aktører i påskens drama. Flytt brikkene fra dag til dag.
Flere tips…
… finnes på kirken.no